Széchenyi 2020
Hírek | Komplex Ingatlan

Közzétéve által ezen a napon:

Változnak az energetikai tanúsítás szabályai

2023. november 1-től változtak az energetikai tanúsítás szabályai, ezért az adásvételi szerződésnek nem kell hivatkoznia az energetikai tanúsítványra, annak számára, viszont továbbra is kötelező elkészíteni és az ingatlan hirdetési portálokon való hirdetése sem lehetséges az energetikai besorolás nélkül.

Bővebb információért kattintson a fenti Energetika aloldalra.

Közzétéve által ezen a napon:

Kezdetét vette “Kifestő versenyünk”

Kedves Szülők, Gyerekek és Követőink!

Felkerültek a szebbnél-szebb kifestők facebook oldalunkra. A játékszabály a következő:
1. Like-old facebook oldalunkat.
2. Like-old annak a gyermeknek a képét, amelyik leginkább elnyerte tetszésedet.

A 3 legtöbb like-ot kapó gyermek az alábbi értékes nyereményekben részesül:

1. helyezett: Családi belépő a győri Xantus János állatkertbe
2. helyezett: Minion plüss figura
3. helyezett: Ugripark belépő (Győr)
A facebook szavazás időtartama: 2016.07.04-től 2016.07.18-a 18:00 óráig!
Eredményhirdetés 2016.07.19. 08:00.

Lájkolásra fel!

Közzétéve által ezen a napon:

Interjút kértek, adtunk! Győr-Moson-Sopron megye, az ingatlanközvetítés egyik paradicsoma!?

A nyár folyamán jelent meg a KSH ingatlanpiaci elemzése a 2015-ös év első negyedévéről. Az ingatlanos szakma több szemszögből elemezte már a számokat. Mindegyik elemzésből kiviláglik, hogy a hazai piacon még mindig a Győr-Moson-Sopron megyei régió tekinthető hosszú ideje a legjobban teljesítő területnek. A MIOSZ-nál úgy gondoltuk, hogy a száraz számok elemzése helyett megkeressük az ottani tagirodákat (Farkas Miklós – Óvár Alkusz Ingatlaniroda – tevékenységi terület: Mosonmagyaróvár)(Sándli Zsolt – Komplex Ingatlan – tevékenységi terület: Győr, Sopron és vonzáskörzetük), és megkérdezzük, hogy minek köszönhető ez a folyamatos jó tendencia, ami – és talán ez a legnagyobb szó – a válság éveiben sem tört meg.

A Győr-Moson-Sopron megyei régió a gazdasági válság alatt is az ingatlan piac egyik oázisa maradt, és ez a folyamat a mai napig tartja magát. Erről tanúskodnak a KSH 2015-ös első negyedéves ingatlanpiaci számai is. Minek köszönhető ez az egyenletes fejlődés a régiójukban?

Győr és vonzáskörzete szerencsére mindig is preferált régiónak számított az ingatlanpiaci térképen.
Egyik legnagyobb vonzóerő évek óta az Audi gyár és az Ipari park, sokan jönnek fejletlenebb régiókból és adnak fel mindent egy győri panelért vagy egy Győr környéki olcsóbb családi házért. 2014. év végén és 2015. év elején a panel volt az ász, ez nagy árnövekedést is eredményezett, ami vitte magával a téglalakások árait és enyhén kihatott a családi házakéra is. Ezzel együtt természetesen a bérleti díjak is emelkedtek. A 2014. év végi „panelhiányon” vérszemet kapó tulajdonosok 2015 tavaszára hirtelen eladni szándékoztak, de a kereslet nem tudta követni a kínálatot. A kereslet még mindig megvan, csak a kínálat nőtt. Közben a vásárlók felismerték, hogy majdnem egy újépítésű lakást kapnak, ha a nadrágszíjat kicsit összehúzzák, vagy autóznak 15-20 km-t és egy közepes állapotú családi házba költözhetnek. Míg 2013-ban pl. átlagosan 8,5-9 M Ft volt egy 53 nm-es 2 szoba-hallos panel, addig manapság nem ritka a 13-14 M Ft-os irányár sem. Más kérdés, hogy mikor és mennyiért megy majd el valójában egy ilyen lakás.
A következő fontos tényező Győr egyetemi városi mivolta. Két egyetemnek is otthont ad városunk (Széchenyi István Egyetem, Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar), ami ebben az időszakban különösen kedvező az ingatlanukat kiadni szándékozóknak, hiszen a kollégiumi férőhelyek száma korlátozott. Sok szülő úgy gondolkodik, hogy fölösleges bérelni 4-5 évig egy kétszobás lakást 80 ezer Ft + rezsiért, célszerűbb venni egyet akár banki hitel igénybevételével is (még így is kevesebb lesz a törlesztőrészlet, mint a bérleti díj).
komplexA harmadik fontos tényező a határ közelsége. Győrből Bécs kényelmesen autóval alig több, mint egy óra, tehát aki Ausztriában vállal munkát, nem jelent gondot ez a távolság (saját ismeretségi körömből is sokan ingáznak). Külföldi vásárlókkal is találkozni akik többnyire befektetésként vásárolnak, de ez Mosonmagyaróváron és környékén, valamint Sopronban és vonzáskörzetében releváns. Mosonmagyaróvártól Rajkáig bezárólag a szlovák vevők vásárolnak leginkább, míg Sopronban az osztrákok. Érdekességképpen Pozsonyban egy 2 szobás panellakás ára körülbelül 85-90 ezer Euró, azaz 27 millió Forint, így érthető, hogy miért keresnek nálunk ingatlant és választják az ingázást. Az ingatlanárak Ausztriában még magasabbak.
Ami az ingatlantípusokat illeti, kis túlzással régiónk nagyvárosaiban és környezetükben most szinte mindent el lehet adni, csak a megfelelő árat kell meghatározni és jó szakembert megbízni az eladással.

Milyen prognózist tudna adni az elkövetkező időszakra a régióban?

2-3 év stagnálást várok és remélek árak tekintetében. A vásárlási kedvet érezhetően növeli a CSOK, amit az elődjeihez képest egy szélesebb réteg tud igénybe venni. A hitelek is igazán kedvezőek, állami támogatásokkal, lakástakarék pénztári megtakarítással kiegészítve abszolút „élhető” konstrukcióval vásárolhatók ingatlanok akár befektetésnek, akár saját célra. Ma Magyarországon az ingatlan az egyik legjobb befektetés, csak remélni tudom, hogy még hosszú éveken át így is marad.

Forrás és a teljes cikk: http://miosz.hu/gyor-moson-sopron-megye-az-ingatlankozvetites-paradicsoma/

Közzétéve által ezen a napon:

CSOK a családnak!

Amit a CSOK igényléséhez mindenképpen tudni kell

Július 1-től lehet vissza nem térítendő állami támogatást igénybe venni használtlakás vásárlásra, a lakásépítés és bővítés mellett. A támogatást hitelintézetektől lehet igényelni, a fő szabályok egységesek, de a gyakorlatban lehetnek eltérések a pénzintézetek egyes ajánlatai között: van, ahol már igényelhető a CSOK és van, ahol csak augusztus végén, vannak bankok, melyek a teljes összeget beszámítják önerőnek, mások csak a meglévő gyerekek után igényelt támogatást fogadják el. Ezen kívül jó tudni, hogy házépítés esetén szakaszos, használtlakás vásárlásnál pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet, illetve az építés és bővítés is támogatható a CSOK-kal, feltéve, ha az ingatlan legalább “B” energetikai besorolású – összegezte többek között a tudnivalókat az Otthon Centrum Hitel Center.

Használtlakás vásárlásra július 1-től igényelhető a vissza nem térítendő állami támogatás, ami gyerekszámtól és lakásmérettől függően fél és két és fél millió forint közötti összeget jelent. Az igénylés személyi- és az ingatlanra vonatkozó feltételei egységesek, újdonság a korábbi támogatási rendszerhez képest, hogy a 24 hetes magzat már meglévő gyereknek számít. “Az eltérés az egyes bankok ajánlata között működésbeli és szabályértelmezési különbségekre vezethető vissza” – mondta Bánfalvi László, az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója. A bankok egy részénél már igénylehető a támogatás, néhányan közülük augusztus végén tervezik felvenni termékeik közé, de van olyan pénzintézet is, ahol egyelőre nincs napirenden, hogy elérhetővé teszik ezt a konstrukciót. Így a személyes utánajárás helyett már a legelső lépésben érdemes szakemberhez fordulni.

Beleszámít a CSOK az önerőbe?

Az egyik legnagyobb kérdés, hogy az állami támogatást a bankok beszámítják-e a lakásvásárláshoz igényelt hitel, vevőtől megkövetelt önerejébe. Ebben a kérdésben az MNB korábban kiadott egy állásfoglalást, miszerint a vissza nem térítendő támogatást nem kell figyelembe venni a jövedelemarányos törlesztő részlet, illetve a hitelfedezeti arány (maximum 80%) számításánál. Viszont azt is leszögezte, hogy ennél szigorúbb szabályt is alkalmazhatnak a pénzintézetek. “A gyakorlatban a szigorúbb elbírálást alkalmazzák is a pénzintézetek” – tette hozzá Bánfalvi László. – “Vannak olyan bankok, amelyek nem fogadják el önerőnek, máshol viszont a teljes összeget elfogadják, más bankok pedig csak a meglévő gyermekek után igényelt támogatást fogadják el, a CSOK megelőlegező módozatát már nem. Ez sokaknál lényeges lehet.” Bizonyos esetekben – sok együttköltöző gyermek és alacsony vételár esetén – a támogatás önmagában elérheti a szükséges önerő mértékét, a bankok azonban szinte kivétel nélkül ilyen esetekben is megkövetelik a saját tőke bevonását az igénylőktől. A vásárlás saját tőke nélkül azért is valószínűtlen, mert az ingatlanvásárlás elején az eladó által elvárt foglalót, jellemzően a vételár 10 százalékát, készpénzben kell letenni, amihez a vevőnek a saját pénzére van szüksége.

Nagyon kell vigyázni a szerződéskötésnél arra is, hogy maximum 10% lehet készpénz, a többi önerőt átutalással kell teljesíteni. Ha nem így szerződtek, akkor a teljes folyamatot újra kell kezdeni az eredeti állapot visszaállításával.

Hitellel kombinált CSOK

A hitellel kombinált állami támogatás esetében nagyon fontos, hogy ha a vásárló egyszerre indította el mindkettő igénylését, akkor csak egyszerre kaphatja meg azokat. Abban a szerencsétlen esetben, ha a bank nem ítéli meg a vevőnek a hitelt (például az ügyfél szerepel a negatív KHR listán), akkor ő az állami támogatás összegétől is elesik, attól függetlenül, hogy a CSOK feltételeinek egyébként megfelel. Ilyenkor az állami támogatást csak egy újabb, másik bankhoz beadott igénylésen keresztül tudja elérni a vevő, vagy a Kincstárnál kell kérvényeznie csak a CSOK-ot. “Ebből a példából jól látszik, hogy egy rossz döntés nagyon sok bonyodalmat, és késedelmet vagy akár az ügylet meghiúsulását okozhatja a reménybeli lakásvásárlónak” – tette hozzá Bánfalvi László.

Ügyeljünk a részletekre is: a CSOK folyósítása és elszámolása

Általános szabály, hogy az építés esetén szakaszos, használtlakás vásárlás pedig utólagos a folyósítás, de mindig a CSOK az utolsó részlet. Ez nagyon fontos lehet mind az építkezés, mind a vásárlás esetén a kifizetések tervezésénél.

Az építés és bővítés is támogatható a CSOK-kal, de előírás, hogy az ingatlan legalább “B” energetikai besorolást érjen el. Az energetikai felmérés azonban csak az épület átadása után készül el, így ha az épület nem teljesíti az előírt energetikai jellemzőket, a támogatást vissza kell fizetni. A kiemelkedő energetikai jellemzőkkel rendelkező épületek esetében magasabb támogatás igényelhető, de ebben az esetben is érdemes előre tájékozódni a banknál, mert némely pénzintézet először csak az alap, “B” kategóriának megfelelő támogatást folyósítja, és csak az ügylet legvégén adja oda a reális minősítésnek megfelelő különbözetet.

Szintén az építkezéshez, illetve bővítéshez kapcsolódik, hogy a bankok tételesen ellenőrzik a beruházáshoz kapcsolódó számlákat. Azt vizsgálják, hogy a vállalkozó, aki az építést végzi, szerepel-e a NAV listáján. Ezért az építkezés során az ügyfélnek kell előre figyelni, hogy az építő is megfeleljen az előírásoknak, mert ha a bank a vizsgálat során talál olyan számlát, amit nem lehetett volna kiadni, vagy elfogadni, akkor az építési költségek között azt a tételt nem lehet érvényesíteni.

Forrás: resourceinfo.hu Elérhető: http://www.resourceinfo.hu/hu/cikk/lakas/37747.html?utm_source=resource&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel

Közzétéve által ezen a napon:

5 évesek lettünk!

Kedves Ügyfeleink!

5 éves lett a PRO-COMPLEX 2010 Kft. – KOMPLEX INGATLAN! Ezen jubileum alkalmából hamarosan meglepetésekkel, nyereményjátékokkal kedveskedünk régi és új ügyfeleinknek!
Figyeljétek a facebook-ot! 😉

Közzétéve által ezen a napon:

Ha lenne 30 millióm…

Elgondolkodtató….Ha 30 millióm lenne…micsoda kis ország, ám e kijelentés, vagy vágy mennyire mást jelent különböző régiókban. Maradjunk azonban témánknál, szakmánknál, hivatásunknál, az „ingatlanozásnál”.
Szabolcsban, Borsodban, vagy akár a Viharsarokban kisebb túlzással bármit megkaphatnánk, több házat, akár egy egész lakótelepi tömböt – mondom, kis túlzással.

Sopron más. És folyamatosan változik, drágul. Ha két évvel ezelőtt fogalmazódik meg a vágy teljesen más elképzelése lehetett volna bárkinek a 30 milliójával. Vehetett volna egy szép, zöldövezeti házat kiskerttel, és maradt volna befektetni való pénze, például egy Jereván lakótelepi lakásra, amit kiadva máris rendezhette volna szép háza rezsijét.

2015-öt írunk, év eleje. Lássuk emberünket, aki – az előző példánál maradva – kihagyta két évvel ezelőtt a vásárlást, gondolván, úgyis „kipukkad a soproni ingatlan lufi”. 30 milliójával útra kél, és körbetekint az ingatlanpiacon. Terve hasonló, vesz egy szép kétemeletes zöldövezeti házat, kiskerttel, befektetésnek egy kisebb lakást, mely fedezi rezsijét. Az Ágfalvi lakópark felkelti az érdeklődését, hiszen 2013-ben is ott látta a családja számára ideális házikót. Megörül, mert ugyanabban az utcában talál egy szinte pontosan ugyanolyan házat, rajta az ELADÓ felirat. Becsenget. A tulajdonos ajtót nyit, körbevezeti a kedves érdeklődőt, minden megfelelő. Szín, bútorzat, fűtés, garázs, a kert csodálatosan karbantartott, a környék csendes, nyugodt. Végül, ebben az emelkedett, már-már katartikus hangulatban történik meg az ártárgyalás. A kedves vevő, elárulja, hogy rendelkezik egy bizonyos „nagyobb” összeggel, 30 millió forinttal, melyet készpénzben, azonnal ki tud fizetni. Végül elszomorodik, mert a tisztelt eladó közli, hogy kb 8-10 millió forintos hitel után kellene nézni.

Emberünk hitetlenkedve betér a legközelebbi ingatlanközvetítő irodába, ahol felvilágosítást kér és természetesen kap, a soproni lakáshelyzetről. A kedves ingatlanközvetítő hölgy informálja Őt, hogy jelenleg, a 30 milliójáért családi házban, főként zöldövezetben, ne gondolkodjon, azonban egy nagyon kellemes 2 és fél szobás lakást már fel tud kínálni neki, mely valóban zöldövezeti, lakóparkban található 2007-2008-ban épült, újszerű. Állapottól, fekvéstől, függően így még maradhat is pénze. Vásárolhat egy szép garázst. Talán kettőt.
Ha marad a befektetési szándékánál, beköltözhet családjával egy szép „csúsztatott zsalus” Jereváni nagykonyhás panelba 16-17 millióért, vehet mellé egy 30 négyzetméteres belváros közeli garzont 11-13 millióért. Kiadhatja, majd a rezsi fizetése megoldódott.

Az információk után emberünk elkezd gondolkodni, más lehetőségek után kutatni.

A történet folytatása következik…

Dobó Attila István

Send this to friend

Az oldalon történő látogatása során cookie-kat ("sütiket") használunk. Adatkezelési tájékoztató

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás